Záplavy českú ekonomiku nenaštartujú

08.06.2013 Celý región

Praha 8. júna (TASR) - Záplavy českú ekonomiku nenaštartujú. Nešťastie môže krátkodobo pomôcť len stavebníctvu cez investície do poškodených miest. Najviac peňazí zhltnú rekonštrukcie domov, ciest alebo železníc. Tým však pozitívny vplyv povodní na ekonomiku končí, zhodli sa odborníci, ktorých oslovil český internetový portál iDNES.cz.

Podľa Václava Matyáša, prezidenta českého Zväzu podnikateľov v stavebníctve, povodne nemôžu byt stimulom rastu ekonomiky. Naopak, ich následky môžu krátkodobo hospodársky rast ešte spomaliť. Investície do opráv infraštruktúry, domového fondu a ďalšieho majetku niektorí krátkozrako považujú za "dar z nebies". V skutočnosti ale ide iba o presun peňazí z iných položiek štátneho rozpočtu alebo z vreciek občanov na opravu infraštruktúry, a nie o prílev nových investícií.

Česká televízia na svojej internetovej stránke pripomína, že povodne ešte neskončili a ďalej sužujú krajinu, aj keď už voda postupne opadá a štát pomaly začína počítať predbežné škody. Na opravu zničených diaľnic, rýchlostných ciest a ciest prvej triedy bude podľa odhadov potrebných 350 miliónov korún (13,69 milióna eur), ďalších 680 miliónov Kč "zhltnú" železnice. Premiér Petr Nečas sa domnieva, že celkové škody by sa mohli vyšplhať na desiatky miliárd korún.

"Je evidentné, že to budú sumy v miliardách, a nemožno, bohužiaľ, vylúčiť, že to bude dvojciferné číslo," povedal Nečas novinárom po rokovaní Ústredného krízového štábu a Ústrednej povodňovej komisie.

Vzhľadom na to, že do Česka má opäť prísť dážď a povodeň trvá, je podľa premiéra predčasné hovoriť o celkových škodách. Česká asociácia poisťovní vo svojom predbežnom odhade hovorila o škodách asi za 7,5 miliardy korún a približne 96.000 poistných udalostiach.

Európska komisia (EK) medzitým oznámila, že štátom postihnutým terajšími povodňami bude schopná ešte tento rok vyplatiť náhradu časti škôd z Fondu solidarity.
 

Vyberte región